PROF. DR. SC. TENA MARTINIĆ (1933-2020.)

prof. Tena Martinić, FPZG, 1990. godine
foto Mišo Lišanin

Piše: GORDANA VILOVIĆ

 

„Raditi kao nastavnik na Fakultetu posebna je privilegija. Malo zvanja donosi toliko radosti. I kad jednom uđeš u rad sa studentima nikada im nemoj oduzimati dostojanstvo, ali nemoj ni sebi kao nastavniku!“, tako je po prilici govorila profesorica Tena Martinić kad sam joj jednom davno rekla da ću početi raditi sa studentima. U životu svakog od nas urežu se neke riječi nekih nama dragih ljudi kojih se uvijek sjećamo. A Tena Martinić me je nekako pratila kroz život; prvo, na studiju politologije, a potom i na dvogodišnjem studiju novinarstva, sredinom sedamdesetih godina 20. stoljeća. Na politologiji, nas je studente upoznala s klasicima sociologije kulture, a na dvogodišnjem studiju novinarstvu, čije je osnivanje pokrenula, provodili smo daleko više vremena zajedno – organizirajući tribine, osnivajući svoje novine i priželjkujući da napravimo karijere u novinarstvu. Neki iz naše generacije 1977/1978. su se kasnije zaista potvrdili kao novinari, književnici i urednici. Na njih je Tena bila ponosna.

 

Danas kad je više nema, vidim sliku decentne, smirene, dosljedne, dostojanstvene i posvećene znanstvenice, ali i žene koja nam je uvijek nastojala bezrezervno pomoći.

Sociologinja po struci, diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je urednica revije za kulturu 15 dana (od 1957-1962.), a potom je radila, do umirovljenja, na Fakultetu političkih znanosti. Izvodila je nastavu na predmetima Sociologija kulture i Sociologija masovnih komunikacija. Bila je članica Hrvatskog sociološkog društva i Hrvatskog filozofskog društva.  Tijekom 1991. i 1992. boravila je na znanstvenim usavršavanjima na sveučilištima u Njemačkoj i Francuskoj.

Napisala je niz znanstvenih i stručnih radova, a od značajnih knjiga izdvajamo sljedeće:  Slobodno vrijeme i suvremeno društvo (1977), Kultura kao samoodređenje (1986) i  Postmoderna, svakidašnjica komunikacija (1994).

Njezina posljednja objavljena knjiga Postmoderna, svakidašnjica komunikacija i danas je dio obvezne literature na kolegiju Uvod u novinarstvo zato što je nadživjela vrijeme kada je napisana i aktualnija je više nego ikada. Moda, sport, buka, psovka i trač naša su svakidašnja komunikacija. Nove online generacije studenata novinarstva, koje nisu imale čast upoznati profesoricu Tenu Martinić, razumiju njezine poruke kroz knjigu koja odavna samostalno živi.

Uvijek kad pišemo o dragim ljudima, a posebno o našim učiteljima koji su otišli, prijeti nam opasnost da upadnemo u patetiku, a to se profesorici Teni  Martinić ne smije napraviti. Bila je i ostala uspravna u svakom pogledu.